Οδηγός διαζυγίου διετούς διάστασης: 6 ερωτήσεις/απαντήσεις για το διαζύγιο με διετή διάσταση

διαζύγιο διετούς διάστασης, δικηγόρος διαζυγίων, καβάλα, kavala lawyer

Σύμπτυξη όλων | Άνοιγμα όλων

1. Τι ορίζει ο Αστικός Κώδικας για το διαζύγιο με διετή διάσταση?

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1439 παράγραφο 3 Α.Κ: " Εφόσον οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση συνεχώς από δύο τουλάχιστον χρόνια, ο κλονισμός τεκμαίρεται αμάχητα και το διαζύγιο μπορεί να ζητηθεί, έστω και αν ο λόγος του κλονισμού αφορά στο πρόσωπο του ενάγοντος. Η συμπλήρωση του χρόνου διάστασης δεν εμποδίζεται από μικρές διακοπές που έγιναν ως προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στους συζύγους".

2. Τι πρέπει να αποδείξει ο ενάγων για να βγει το διαζύγιο με διετή διάσταση?

Το μόνο που θα πρέπει να αποδειχθεί στο δικαστήριο από τον σύζυγο που ζητά το διαζύγιο αυτό είναι απλά ότι υπάρχει συνεχής για διάστημα 2 ετών διάσταση των συζύγων. Οι μικρές διακοπές της διάστασης δεν διακόπτουν το διάστημα αυτό.

3. Πως υπολογίζεται ο χρόνος της διετούς διάστασης?

Η διετία της διάστασης υπολογίζεται αναδρομικά από την πρώτη συζήτηση της δίκης διαζυγίου, έστω και μετά από αναβολή και προς τα πίσω.

4. Υπάρχει τεκμήριο κλονισμού του γάμου σε περίπτωση διετούς διάστασης των συζύγων?

Εδώ ο νόμος θεσπίζει αμάχητο τεκμήριο, ότι δηλαδή με τη συνεχή διετή διάσταση είναι πλέον οριστικά δεδομένο πως ο γάμος αυτός κλονίστηκε ισχυρά και είναι αφόρητη η εξακολούθησή του. Έτσι επιτρέπει στο δικαστή να εκδόσει απόφαση διαζυγίου και να λύσει το γάμο.

5. Ισχύει αυτό που λένε ότι είναι "αυτόματο" το διαζύγιο με τη διετή διασταση?

Όχι, πρόκειται για διαζύγιο με αντιδικία. Κατά της απόφασης διαζυγίου, δυνατόν να ασκηθούν όλα τα ένδικα μέσα και η υπόθεση σε περιπτώσεις σφοδρής αντιδικίας ενδεχομένως να φτάσει και μέχρι τον Άρειο Πάγο. Αυτό όμως σπανίως συμβαίνει, χωρίς όμως να μπορεί να το αποκλείσει κανείς.

6. Θέλεις να μάθεις ακόμη περισσότερα για το διαζύγιο διετούς διάστασης?

Μπορείς να ενημερωθείς περισσότερο για το διαζύγιο με διετή διάσταση ψάχνοντας και άλλες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα στο link του blog ΕΔΩ Επίσης μπορείς να επικοινωνήσεις με τον ειδικό δικηγόρο διαζυγίων-οικογενειακού δικαίου Γιώργο Γιαγκουδάκη για να σε ενημερώσει σχετικά με το θέμα που σε απασχολεί ή να σου δώσει την νομική συμβουλή που χρειάζεσαι ή ακόμη να σε εκπροσωπήσει αν θέλεις να πάρεις ΑΜΕΣΑ διαζύγιο με διετή διάσταση. Για επικοινωνία κάλεσε στα τηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120, [email protected]


Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα
Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120, [email protected] | Μετάβαση στο site μου